Oog voor de huurder

Omnia Wonen, Portaal en de Alliantie willen mensen een thuis bieden. Een plek waar mensen zich veilig en beschermd kunnen voelen. Om op te laden en tot rust te komen. Daarom zetten we ons elke dag in voor betaalbare, goede huizen in fijne buurten. Zoals Koning Willem-Alexander zei: ‘Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.’ Zijn opmerking sluit mooi aan bij verschillende initiatieven van de Amersfoortse woningcorporaties. De centrale vraag voor ons als sociale volkshuisvester is: wat kunnen we nu voor onze huurder betekenen?

Huurdersconcerten Abke en Bouwe Bruins
In totaal mochten Abke en Bouwe Bruins negentien verrassingsconcerten geven voor de huurders (voornamelijk senioren) van de Alliantie. En natuurlijk volgens alle coronarichtlijnen genoten de bewoners van liedjes als ‘Weet je nog wel, die avond in de regen’ en ‘Que sera sera’. Tranen van ontroering werden weggepinkt bij het troostrijke ‘Mag ik dan bij jou’. Het mooiste compliment is dat er gezegd werd: ‘Komt u morgen weer’ en ‘Dit was echt het zonnestraaltje dat ik nodig had’.
Joan van der Burgt: ‘Met zijn allen zijn we dankbaar dat we dit voor onze bewoners kunnen doen om deze tijd van eenzaamheid en contactloosheid te verlichten.’

Duizenden bossen bloemen
Medewerkers van Portaal hebben bij honderden woongebouwen voor senioren bloemen gebracht in de centrale hal van de woongebouwen. Op deze manier wilden we wat vrolijkheid in huis brengen tijdens de coronacrisis. De bloemenactie leidde tot een stroom aan positieve reactie. Direct al tijdens het bezorgen kregen onze collega’s opgestoken duimen en woorden van dank. Maar ook via de telefoon, mail en sociale media. Bewoners belden ons om te zeggen hoe ze dit waarderen. Sommigen waren tot tranen geroerd.

Praatje tegen de eenzaamheid
Daarnaast heeft Portaal huurders die behoefte hadden aan een praatje, aangeboden om met hen te bellen. Gewoon even te kletsen. Want voor sommigen is het wel erg stil en wellicht eenzaam geworden. Sommige huurders pakten de telefoon en gingen er eens goed voor zitten. Een gesprek van meer dan een half uur was geen uitzondering. Maar er belden niet heel veel bewoners. Daar zijn we blij mee. Dat klinkt misschien gek, maar voor ons betekent dit dat de meeste huurders nog mensen om zich heen hebben die naar hen omkijken, die zich om hen bekommeren.

ontwerp: doorendoorontwerp | realisatie: itsyourday